Ondertekende macro

OpenSesame ICT heeft op verzoek van diverse opdrachtgevers een ondertekende versie van de MS Office macro's ontwikkeld. Deze ondertekende macro's kunnen gebruikt worden als de macro-beveiliging op High staat, iets wat met de niet-ondertekende macro's niet mogelijk is. De digitale ondertekening in de macro's is voorzien van een timestamp, waardoor de ondertekening altijd geldig zal blijven.

De ondertekende macro's kunnen niet los verspreid worden, maar alleen als onderdeel van een MS Office document. Men kan dit document kopiëren en aanpassen om er verschillende templates vanaf te leiden, waarbij ieder afgeleid document eveneens voorzien blijft van de ondertekende macro. Het is niet mogelijk om de broncode van de macro aan te passen, want als men dit doet gaat (na een waarschuwing) de digitale handtekening verloren.

Hieronder kunt u blanco documenten voorzien van de ondertekende macro downloaden.

In onderstaande Word-documenten wordt uitgebreid beschreven hoe de medewerker-PC's ingesteld moeten worden, wanneer men gebruik maakt van de ondertekende macro. 

Hieronder ten slotte de broncode van de macro. U kunt deze broncode handmatig aan ieder willekeurig document toevoegen, maar helaas zal de macro dan niet ondertekend zijn en niet bruikbaar zijn op het "High" beveiligingsniveau. Instructies zijn te vinden in het bestand zelf, en in uitgebreidere vorm in de Beheerhandleiding van OpenIMS.

 

Office 2007 en hoger

In Microsoft Office 2007 en hoger kan gekozen worden tussen de "oude" Microsoft Office bestandsformaten (.doc, .xls etc.) en de nieuwe OpenXML bestandsformaten (.docx, .docm, .xlsx, .xlsm). Gebruikt u de oude documentformaten, dan kunt u de templates en macro's eerder op deze pagina gebruiken. De nieuwe OpenXML bestandsformaten stellen bijzondere eisen aan de server. Als de server aan de eisen voldoet (minimaal PHP 5 met een bepaalde library) kan een configuratiesetting aangezet worden en zal OpenIMS metadata toe gaan voegen aan OpenXML documenten voor Word en Excel. In Word kan deze metadata gebruikt worden zonder macro, in zowel .docx en .docm documenten. Voor wat betreft Excel gebeurt dit met behulp van een macro, die u hieronder kunt downloaden.

Blanco documenten voorzien van de ondertekende macro:

  • Download blanco.xslm voor Microsoft Excel met het OpenXML (.xslm) documentformaat

Broncode van de macro:

Import stappen

  1. Download OpenIMS Excel marco.bas bestand op je computer.
  2. Zorg dat de bestandsextentie xlsm is van het betreffende document.
  3. Open het document.
  4. Navigeer naar de Tab Ontwikkelaars.
  5. Kies voor Visual Basic aan de linker kant.
  6. Klik linksboven op Bestand en de menu optie Bestand Importeren
  7. Kies nu het import bestand OpenIMS Excel marco.bas 
  8. Importeer deze  en ontstaan een nieuwe module in het Exceldocument
  9. Sluit excel af. U heeft nu de macro toegevoegd.

 

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief